Αντιμετώπιση

Οι στρατηγικές θεραπείας των ελκών κατάκλισης περιλαμβάνουν την εκτίµηση της κατάκλισης, τον καθαρισµό του τραύµατος και την αποµάκρυνση των νεκρωµένων ιστών, τη χρησιµοποίηση κατάλληλου επιθέµατος έτσι ώστε να διατηρείται η κατάλληλη υγρασία του τραύµατος και η φροντίδα για µείωση της πίεσης στο σηµείο της κατάκλισης. Τα επιθέµατα που χρησιµοποιούνται για την θεραπεία των κατακλίσεων διακρίνονται σε:

  • Επιθέµατα φιλµ. Είναι διαφανείς µεµβράνες από πολυουρεθάνη που χρησιµοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου και 2ου σταδίου.
  • Αφρώδη επιθέµατα. Είναι µεµβράνες από πολυουρεθάνη, οι οποίες χρησιµοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου και 2ου σταδίου που συνοδεύονται από εκκρίσεις µέσης έντασης.
  • Υδροκολλοειδή επιθέµατα. Είναι επιθέµατα από πολυουρεθάνη, κυτταρίνη, ζελατίνη και πηκτίνη. Χρησιµοποιούνται σε κατακλίσεις 1ου, 2ου και 3ου σταδίου που συνοδεύονται από εκκρίσεις µέσης και βαριάς έντασης.
  • Αλγηνικά επιθέµατα. Είναι επιθέµατα που περιέχουν πολυσακχαρίτες. Είναι απορροφητικά, σχηµατίζουν ένα είδος ζελέ όταν έλθουν σε επαφή µε τα υγρά της κατάκλισης και χρησιµοποιούνται σε κατακλίσεις 2ου, 3ου και 4ου σταδίου που συνοδεύονται από εκκρίσεις µέσης και βαριάς έντασης.
  • Υδροΐνώδη επιθέµατα. Έχουν υψηλή απορροφητικότητα και όταν έρθουν σε επαφή µε τα υγρά της κατάκλισης µετατρέπονται σε ένα διάφανο συµπαγές ζελατινώδες επίθεµα. Χρησιµοποιούνται σε κατακλίσεις 3ου και 4ου σταδίου που συνοδεύονται από εκκρίσεις µέσης και βαριάς έντασης.
  • Επιθέµατα ελέγχου οσµής. Είναι ειδικά επιθέµατα που περιέχουν ενεργό άνθρακα και στερεώνονται στα κανονικά επιθέµατα.
  • Υδροτζέλ. Είναι τζελ τα οποία χρησιµοποιούνται για την αυτολυτική απόπτωση των νεκρωτικών εσχάρων.

kataklisi antimetwpish epithemata

Στις µεγάλες κατακλίσεις µε νεκρώσεις, η θεραπεία εκλογής είναι ο χειρουργικός καθαρισµός, ο οποίος γίνεται εύκολα στους νεκρωµένους ιστούς γιατί στην εσχάρα δεν υπάρχουν αισθητικές ίνες. Ο νεκρωτικός ιστός αποτελεί φραγµό στην επούλωση, στην επιθηλιοποίηση και λειτουργεί ως εστία λοίµωξης.

Η αποφυγή επιπρόσθετης πίεσης στο έλκος της κατάκλισης που βρίσκεται στη φάση της επούλωσης είναι απαραίτητη. Μια άλλη µέθοδος που χρησιµοποιείται για τον καθαρισµό των νεκρώσεων είναι η θεραπεία µε τις προνύµφες (greenbotlle), η οποία ονοµάζεται και βιο-χειρουργικός καθαρισµός.

Το Ερευνητικό Έργο

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, 2007-2013» (Ε.Π. ΑΝ.Α.Δ) και συγκεκριμένα της Δράσης «Ενίσχυση της απασχόλησης των ερευνητών σε επιχειρήσεις», με τη συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας/ΕΣΠΑ, η εταιρία 2S Iατρικός-Παραϊατρικός Εξοπλισμός Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε ερευνητικό Έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και Εφαρμογές Τεχνολογίας τρισδιάστατων υφασμάτων σε Ιατρικά Βοηθήματα & Προϊόντα». Ο παρών ιστότοπος έχει ως σκοπό τη διάδοση των στόχων και των ευρημάτων του Ερευνητικού Έργου.

ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ PROJECT;

Εάν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες για το ερευνητικό μας πρόγραμμα
μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ