Ορισμοί

Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα «κλασσικά» υφάσματα τα οποία αν και τρισδιάστατα έχουν αμελητέο πάχος σε σχέση με τις δύο άλλες διαστάσεις τους (μήκος, πλάτος), τα πλεκτά υφάσματα 3D Spacer χαρακτηρίζονται από το αξιοσημείωτο πάχος τους. Τα πλεκτά υφάσματα 3D spacer αποτελούνται από δύο στρώματα υφασμάτων τα οποία συνδέονται από ένα ενδιάμεσο στρώμα νημάτων. Τα δύο υφάσματα δεν είναι ξεχωριστά αλλά παράγονται ταυτόχρονα και συνδέονται με το σύστημα των νημάτων που βρίσκονται ανάμεσα τους. Συνήθως το συνδετικό στρώμα είναι κατασκευασμένο από νήματα monofilament (πολυεστέρας, πολυαμίδιο κλπ) και τα υφάσματα από νήματα mutlifilament.

Η μέθοδος παραγωγής των υφασμάτων επιτρέπει την παραμετροποίηση του συνόλου των δομικών χαρακτηριστικών των υφασμάτων. Τα δομικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την λεπτότητα των νημάτων που χρησιμοποιούνται για την πλοκή των υφασμάτων, το σχέδιο πλέξης των επάνω και κάτω υφασμάτων, την πυκνότητα των υφασμάτων (αριθμός θηλιών ανά μονάδα μήκους), η γωνία και η πυκνότητα των στελεχών των monofilament νημάτων και το πάχος του υφάσματος. Το πάχος του υφάσματος μπορεί να φτάσει τα 60mm.

Η αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη δομών υφασμάτων Spacer με συγκεκριμένες ιδιότητες. Σε σχέση με τις ιδιότητες των υφασμάτων Spacer, πρέπει να σημειωθεί ένας από τους λόγους για την ανάπτυξη τους ήταν η προσπάθεια να αντικατασταθούν οι τοξικοί επιστρωμένοι αφροί με ένα μόνο ύφασμα από συνθετικές ίνες, διευκολύνοντας έτσι την ανακύκλωση.Τα υφάσματα Spacer βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς όπως την αυτοκινητοβιομηχανία, τεχνικές εφαρμογές, ενδύματα για αθλητές, μέσα ατομικής προστασίας, υποδήματα, εσώρουχα και ιατρικές εφαρμογές.

Το Ερευνητικό Έργο

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, 2007-2013» (Ε.Π. ΑΝ.Α.Δ) και συγκεκριμένα της Δράσης «Ενίσχυση της απασχόλησης των ερευνητών σε επιχειρήσεις», με τη συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας/ΕΣΠΑ, η εταιρία 2S Iατρικός-Παραϊατρικός Εξοπλισμός Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε ερευνητικό Έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και Εφαρμογές Τεχνολογίας τρισδιάστατων υφασμάτων σε Ιατρικά Βοηθήματα & Προϊόντα». Ο παρών ιστότοπος έχει ως σκοπό τη διάδοση των στόχων και των ευρημάτων του Ερευνητικού Έργου.

ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ PROJECT;

Εάν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες για το ερευνητικό μας πρόγραμμα
μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ